• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color
Műszakiak - Fórum
Üdvözöljük, Vendég
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Elfelejtette jelszavát?
Kötelező felelős műszaki vezető? (1)
Le Hozzászólás a témához

TOPIC: Kötelező felelős műszaki vezető?

Katica (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Kötelező felelős műszaki vezető? 2008.10.07 10:57 Karma: 0  
Sziasztok!
Nem világos számomra, hogy FMV kell-e - alvállalkozóként - burkoló munkát végző céghez is, vagy csak a főválallkozónak kell-e biztosítania azt engedélyköteles építkezéseken? A jogszabályokban nem találtam erre egyértelmű leírást.
Ha valaki tud erre konkrét választ, kérem írjon!
  Az adminisztrátor letiltotta a látogatók számára az írási lehetőséget.
Schranz Lajos (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2008.10.09 12:15 Karma: 0  
Felelős műszaki vezetőt a fővállalkozó biztosít minden engedélyköteles beruházáson. Szép is lenne, ha építkezésenként valamennyi alvállalkozónak (megfelelő végzettséggel és jogosultsággal rendelkező) felelős műszaki vezetőt kellene kiállítania. Bár mi kétség kívül jól járnánk...
Az alvállalkozó a saját művezetőjét, vagy építésvezetőjét nevezi ki az adott feladatra, hogy az építési munkákat irányítsa, illetve hogy a beruházás felelős műszaki vezetőjével és műszaki ellenőrével, valamint a megrendelő egyéb képviselőivel a kivitelezés helyszínén tartsa a kapcsolatot.
Katica (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2008.10.09 12:44 Karma: 0  
Köszönöm, én is eképpen gondoltam. Nem egyszer előfordult már, hogy a fővállalkozó kérte tőlünk a FMV nevét, nyilvánt.számát stb., nem nagyon értettem, miért.
cseik (Felhasználó)
Kezdő fórumtárs
graph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2008.10.16 13:09 Karma: 3  
Sziasztok!

Mint kollégia is írta nem kötelező, de nem is tiltott. Hogy kell-e vagy sem az nem is műszaki hanem inkább jogi kérdés. Nagyon nem taglalja semmi, hogy ilyenkor mi a teendő, viszont a felelős műszaki vezetőnek irányítási jogkörének kell, hogy legyen a kivitelezésen dolgozók mindegyike felett. Tehát ha a szerződés úgy szól, hogy az alvállalkozó a fővállalkozó feműjének irányításával dolgozik, akkor nem kell. Ha nem így, akkor kell és ez esetben az alvállakozó feműje aki a fővállalkozó feműje írányítását "élvezi". Persze a felelősség is más-más a két esetben.
Lupus (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2009.04.23 09:01 Karma: 0  
Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy mely esetekben kell egy adott építkezésen alkalmazni az építési felelős műszaki vezető mellett gépész illetve villamos felelős műszaki vezetőket is.
Ha lehet, kérem adjátok meg a vonatkozó jogszabály számát is!
Köszönöm!
cseik (Felhasználó)
Kezdő fórumtárs
graph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2009.04.23 11:16 Karma: 3  
Szakági megkülönböztetés alapján soha nem kell az építési femű mellé másik.

A femű kötelme az ÉTV 39.§ írja le.
Ugyan ezen jogszabály, illetve a 290/2007. korm.r. fogalommeghatározása szerint az építési munka magába foglal minden szakági építő- és szerelő munkát. Tehát nincs szakági megkülönböztetés, építés van ami a teljes készültséget tekinti.
Ennek értelmezésében sok vita volt, de módosult a 290/2007. korm.r. és a 13/A. §-a egyértelműen kiemeli hogy a szakági munkák is bele tartoznak.

Egy miatt kell(het) több műszaki vezető: az ÉTV kiköti, hogy a műszaki vezetőnek alkalmazotti, tagsági vagy szerződéses viszonyban kell lennie a kivitelezővel.
(Tehát ha pl. jön a gázszerelő, akkor vagy a fővállalkozóval vagy a fővállalkozó műszaki vezetőjével kell szerződést kötnie műszaki vezetésre. Ha ezt nem teszi, akkor neki kell egy vele szerződésben álló műszaki vezetőt prezentálnia.)
vvasas (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2009.06.03 19:24 Karma: 0  
Sziasztok! Nekem a vonatkozó törvényből úgy tünt, hogy a FMV csak a 30M Ft feletti kivitelezésekre vonatkozik. Tévedek? A helyzetünk a következő: tetőfelújítás, építési engedélyköteles, a total költség nem éri el a 0,5 M ft-ot, de az önkormányzat műszaki előadója ragaszkodik a FMV-höz. Nekem kissé abszurdnak tűnik, tekintve, hogy 1 véllalkozó 1 hetes munkájáról van szó. Tudtok nekem ebben érdemi info-t adni?
cseik (Felhasználó)
Kezdő fórumtárs
graph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2009.06.04 06:13 Karma: 3  
Szia!
Minden építési/szerelési munkához kell egy szakképzett felelős (ez a mai jog szerint a FMV), még ahhoz is, ami nem építési engedély köteles. Ez a felelős (FMV) felel a kivitelezés műszaki és jogi megfelelőségéért. Ez a Te érdeked is, hisz nem valószínű, hogy meg tudod állapítani, hogy szakszerűen csinálja a szaki a dolgát. Az meg, hogy valaki építési vállalkozó, esetleg szakképzett, sajnos ma kishazánkban még egyáltalán nem azt jelenti, hogy ért is hozzá és megfelelő munkát végez.
Nem kell külön FMV, a vállalkozó is aláírhatja, ha megvan neki a jogosultsága. Ha neki nincs, akkor viszont Ő nem alkalmas (jogilag) a munkáért való felelősségvállalásra.
Szerintem az a néhány 10e forint plusszköltség megéri, hogy ne 1-2 év múlva derüljön ki, hogy elszúrta a vállalkozó és lehet 100e-t javítani vagy újraépíteni.
taroma (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2009.06.13 18:40 Karma: 0  
Üdvözlök mindenkit !

Kérdésem lenne,kinek mi a véleménye ?

Mi van akkor,ha a Felelős Műszaki vezető részére az épittető részéről nem biztosítják azokat a feltételeket,melyek a kötelezettségeiből fakadóan kötelezően betartandók.

(A tervektől való eltérésre való kötelezés,az rendelhető erőforrások megvonása,az alvállalkozói teljesítések kifizetésének halasztása)
A beruházó egyben a kivitelező is,de a Felelős Műszaki vezetést vállalkozónak megbízásba adja.
kekec (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2009.12.19 04:00 Karma: 0  
Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Alvállalkozóként építőipari segédmunkát biztosítunk valamint durva és pipere takarítást végzünk. A szerződéseinkben kivétel nélkül benne van, hogy a munkavégzés a kivitelező irányítása mellett történik. Ám újabban tőlünk is kérik FMV megnevezését, amit én nem igazán értek, nem gondolom, hogy szükséges lenne.
Van valahol esetleg olyan hatályos rendelkezés, miszerint a fenti területre alvállalkozóként szükséges avagy nem szükséges FMV-t alkalmazni ?

Köszönettel
cseik (Felhasználó)
Kezdő fórumtárs
graph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2009.12.22 11:17 Karma: 3  
a legujabb módosítás szerinti és ma érvényben lévő ÉTV 39/A§ (2) alapján ami nem hatósági engedély köteles építési tevékenység ott a femű nem kötelező ha van szakmunkás aki irányíthatja a munkát. kicsit részletesebben a 191/2009. korm.r. 13.§-a foglalkozik ezzel.

üdv
csöpi (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2010.01.05 14:56 Karma: 0  
Üdvözletem,előzőekhez hasonlóan nekem is a fel. müszaki vezető a kérdés,van egy vállalkozásunk(kft)ami építő iparral is foglalkozik,de mi csak kizárólag vasbeton szerelést vállalunk,és most mindenki másképp értelmezi az új szabályzástaz én véleményem az hogy a generál kivitelezőnek kell a fel.müsz.vez.Mert mi csak rész feladatot végzünk.ebben a kérdésben kérném tanácsotok mivel tanácstalanok vagyunk,Üdv
cseik (Felhasználó)
Kezdő fórumtárs
graph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2010.01.06 07:18 Karma: 3  
191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet szerint:

"...
A kivitelező
12. § (1) A vállalkozó kivitelező csak olyan építőipari kivitelezési tevékenységet végezhet
a) amely - az Étv. 39. § (6) bekezdésében meghatározott esetek kivételével - tevékenységi körében szerepel,
b) amelynek végzéséhez

ba)- az Étv. 39/A. § (2) bekezdésében és e rendelet 13. § (8) bekezdésében meghatározottak kivételével - rendelkezik az Étv. 39. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott felelős műszaki vezetővel,

bb)elegendő számú és megfelelő szakképesítésű munkavállaló áll rendelkezésre,
bc)a kivitelezési dokumentáció az építési munkahelyen rendelkezésre áll,
bd)az építési naplót az építési területen megnyitották,
c) amelynek megkezdéséhez és végzéséhez rendelkezésre áll az építésügyi hatósági eljárásokról és az építésügyi hatósági ellenőrzésről szóló kormányrendeletben meghatározott hatósági engedély, műemlék esetén az örökségvédelmi hatósági engedély, illetve bejelentés esetén annak igazolása,
d) amelynek végzésére vonatkozóan az építtetővel a 3. § (1)-(3) bekezdés szerint írásban szerződést kötöttek, és
e) amelynek megkezdéséhez az e rendeletben előírt bejelentési kötelezettségének az építtető határidőben eleget tett, és az építésfelügyeleti hatóság az építőipari kivitelezési tevékenység végzését nem tiltotta meg,
..."
cseik (Felhasználó)
Kezdő fórumtárs
graph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2010.01.06 07:28 Karma: 3  
Vagyis minden kivitelezőnek kell saját felelős műszaki vezető, aki építési engedélyhez vagy bejelentéshez kötött építési tevékenységet végez!

- Saját feműnek számít az a femű akivel olyan írásos szerződést köt a kivitelező, amiben kikötik, hogy a femünek irányítási és utasítási jogköre van a vállalkozóval és dolgozóival szemben. Ez lehet megbízás vagy alkalmazás stb.
Ez elvben lehet a fővállalkozó vagy az építtető femüje is. (Én pl. legtöbbször közvetlenül az építtetővel szerződöm és az összes alvállalkozó femüje én vagyok Macerás, de működik.)

- Engedélyes munkának számít minden részmunka, ami egyébként önmagában is engedélyhez kötött lenne. Vagyis pl. egy tartószerkezetet érintő munka engedélyköteles, de az ablakbeépítés vagy takarítás (mint ahogy előző kérdező feltette) már nem.

Magánvéleményem szerint nem is értem, hogy hogy állhattok neki bármi építési munkának femű nélkül
CadLand (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2010.01.07 09:51 Karma: -2  
Kedves Fórumosok, amennyiben Felelős Műszaki Vezetőre van szükségetek, szívesen állok rendelkezésetekre.

www.fsepit.hu

cseik (Felhasználó)
Kezdő fórumtárs
graph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2010.01.07 10:10 Karma: 3  
Kedves Sanyi!

Ezt azért nem kellett volna
Gábor (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2010.01.08 10:46 Karma: 0  
Sziasztok!
Én is tanácstalan vagyok, s itt a topikon belül is olvastam –számomra– ellentmondónak tűnő véleményeket.
Saját mikro vállalkozásommal (kft), melyben csak egyedül dolgozom, nyílászáró kereskedelemmel és beépítéssel foglalkozunk. Ajtók, ablakok, kapuk, rácsok, redőnyök, árnyékolók.
A nyílászárókat gyártóktól és forgalmazóktól vesszük.
Ha tudom –pl. a beltéri faszerkezetű ajtókat– akkor egyedül építem be, esetleg alkalmi segédmunkással; vagy alvállalkozót alkalmazok. (Én gépész üzemmérnöki végzettséggel rendelkezem.)
Dolgozunk magánszemélyeknek utólagos beépítésekkel, cserékkel; de építési engedélyköteles beruházásokon –pl. új építésű irodaház, stb– is.
Eddig sehol nem kérték még tőlünk, hogy nevezzük meg a FMV-nket. Ami (aki) nincs is.
Én tartom a kapcsolatot a megbízónk (beruházó, fővállalkozó) műszaki vezetőjével, műszaki ellenőrével, stb. és az általam esetlegesen igénybe vett alvállalkozó cég helyszíni művezetőjével, csoportvezetőjével.
Kérdésem a fentiek alapján:
Kellene, hogy az építési engedélyköteles projekteken végzett nyílászáró beépítési tevékenységünk során a vállalkozásom saját felelős műszaki vezetővel vegyen részt?
Segítségeteket, válaszotokat előre is köszönöm.
cseik (Felhasználó)
Kezdő fórumtárs
graph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2010.01.08 15:01 Karma: 3  
Valószínüleg nem.
A felelős űszaki vezető akkor kell, ha az építési részmunka a tartószerkezetet érinti (változik a szerkezet illetve a terhelése) vagy hatósági engedély köteles önmagában. Ellenkező esetben a munka jellegének megfelelő képesítéssel rendelkező szakmunkás irányításával lehet a munkát végezni.
Nyílászáró beépítésnél nem tudom mi számít hivatalosan szakképesítésnek. De véleményem és gyakorlatom szerint, ha a gyártó elfogadja a Te beépítésedet garanciálisnak (vagyis hivatalaos beépítő vagy) akkor az megfelelő "szakképesítésnek" számít. Ha nedj isten még egy egynapos tanfolyamod is van valamelyik nyílászáró forgalmazónál, akkor az tutttti (ahogy Emese szokta mondani )

Ha nagyon kiváncsi vagy, akkor azt javasolom, hogy nézd meg a TEAOR jegyzékben, hogy a nyílászáró beépítés milyen végzettséghez van kötve.
Marcsi (Felhasználó)
Új belépő
graphgraph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2010.01.28 17:35 Karma: 0  
Én sem tudom mikor kell műszaki vezető, de mi is nyílászárókkal és árnyékolástechnikával foglalkozunk és ha valaki regisztrálni akar a kamaránál, akkor megnézheti, hogy melyik tevékenységéhez milyen végzettség szükséges és mi fogadható el.

A nyílászáró beépítőhöz nem elég, ha valaki a gyártó 1 napos tanfolyamán járt, hacsak az nem OKJ-s tanfolyam

http://www.mestervizsga.hu/mkik/kivreg/

Itt meg lehet nézni, hogy melyik tevékenységi körhöz milyen végzettség fogadható el.

Részszakképesítés:Asztalosipari szerelő vagy
31 5262 02 Asztalosipari szerelő vagy
12 2 7349 02 54 01 Asztalosipari szerelő

901 asztalos
901-1 bútorasztalos
901-2 épületasztalos
901-3 intarziakészítő

901 Asztalos Alapszakma
(1111, 1113) 1. Bútorasztalos
(839) 2. Épületasztalos
(1118) 3. Intarziakészítő

260. Asztalos: bútorasztalos
261. Asztalos: épületasztalos
262. Asztalos: egyéb továbbá
a következő érettségi-képesítő bizonyítvány:

Faipari Szakközépiskola
Képző- és iparművészeti Szakközépiskola - bútorműves és intarziakészítő ágazata

Bútorműves vagy
Faműves vagy
Műbútorasztalos és restaurátor vagy
Műbútorasztalos szakmunkás vagy
Faipari technikus vagy
Bútor- és épületasztalos-ipari technikus vagy
Asztalos mester

Faipari mérnök (egyetemi végzettség) vagy
Faipari üzemmérnök (főiskolai végzettség vagy
Tervező iparművész

Hogy mennyiben ért egy asztalos a műanyagból készült ablakok gyártástechnológiájához, a beépítéshez szükséges feltételekhez. Nos......nem tudom. A törvény kitalálója nyilván tudja.

Egyébként az ablak (nyílászáró) gyártóknak mindig van egy előírása, hogy mik a feltételei az általa szakszerűnek tartott beépítésnek.

Nézzük árnyékolástechnika:
mely így tagolódik:
433201 Árnyékoló, roló, napellenző, reluxa felszerelése, javítása
433202 Redőnybeszerelés, -javítás

Redőnyszerelés, javítás:
33 582 02 0000 00 00 Belsőépítési szerkezet- és burkolatszerelő vagy
33 582 02 0100 31 01 Részszakképesítés:
Árnyékolástechnikai szerelő vagy
31 5292 10 Redőny-, reluxakészítő, -javító
vagy
13 2 7639 02 40 13 Redőny-, reluxakészítő, -javító

és itt pl. nem fogadnak el magasabb fokú végzettséget, tehát se építész, senki nem javíthat redőnyt csak az árnyékolástechnikai szerelő (stb)

Nézzük tovább:
Árnyékoló, roló, napellenző, reluxa felszerelése, javítása

31 521 24 1000 00 00 Szerkezetlakatos
vagy
31 582 10 0000 00 00 Épületlakatos vagy
31 582 10 0100 31 01 Részszakképesítés:
Épületmechanikai szerelő vagy
31 521 24 0100 31 01 Részszakképesítés:
Lemezlakatos vagy
31 5216 16 Szerkezetlakatos vagy
04 2 7429 03 10 16 Szerkezetlakatos

31 5216 16 Szerkezetlakatos =

31 582 10 0000 00 00 Épületlakatos
31 582 10 0100 31 01 Részszakképesítés:Épületmechanikai szerelő
31 521 24 1000 00 00 Szerkezetlakatos
31 521 24 0100 31 01 Részszakképesítés:Lemezlakatos

169. Lakatos: épület és mű
172. Lakatos: vasszerkezeti
217 Kazánkovács
307 Szerkezetlakatos Alapszakma
(217, 429, 834, 835) 2. Vas- és fémszerkezetlakatos
307-2 1. Könnyűszerkezetlakatos
315 Szerkezetlakatos 2. Vas- és fémszerkezet
lakatos
315 szerkezetlakatos
315-1 könnyűszerkezet-lakatos
315-2 vas- és fémszerkezet-lakatos
415. Épületlakatos
416. Epület- és műlakatos
429. Vasszerkezeti lakatos
834 Épületlakatos
835 Műlakatos

Fémszerkezet szerelő érettségi-képesítő bizonyítvány vagy
Gépésztechnikus vagy
Gépgyártás-technológus technikus

Gépészmérnök (egyetemi végzettség) vagy
Gépészmérnök (főiskolai végzettség) vagy
Szerkezetépítő okleveles mérnök vagy
Fémszerkezetgyártó üzemmérnök vagy
Gépgyártástechnológiai üzemmérnök vagy
Egyéb műszaki mérnök

De azt meg ne kérdezze valaki, hogy az árnyékolástechnikai szerelő az hogy-hogy felszerelhet redőnyt, de reluxát nem. Mert ugye a redőnyszerelésnél megnevezik, hogy felszerelhet az árnyékolástechnikai szerelő és reluxakészítő, de a reluxa felszereléshez már nem írják elfogadható végzettségnek az árnyékolástechnikai szerelőt és reluxakészítőt.

Miért? Hát egyszerű. Nyilván egy lakatos ért a reluxa felszereléséhez, de a reluxakészítő nem ért a reluxa felszereléséhez. Abszolút logikus. Igaz hogy egy lakatos barátunk a rolettáját (amit ő felszerelhet), azt velünk szereltette, miközben nálunk érettségije van csak a kollégának. De hát ha egyszer a lakatos ért hozzá, akkor ért.
Még az a szerencse, hogy jelen volt és koordinálhatta a felszerelést, amihez papíron ugyan ért, de a gyakorlatban ezek szerint nem. De azért felügyelheti. Nos, ez is logikus.
cseik (Felhasználó)
Kezdő fórumtárs
graph
Vá: Kötelező felelős műszaki vezető? 2010.01.28 19:19 Karma: 3  
Visszavonom elhamarkodott véleményemet. Eddig ennyire nem néztem utána, mert nem volt rá szükség, de akkor valamilyen asztalos végzettség kell hozzá. vagy femű.

Az mondjuk tényleg érdekes, hogy pl. én mint építésztechnikus femű ellenőrzése nélkül nem építhetek be nyílászárót, de ha beépítem és közben saját magamat mint femű irányítom (hehe) akkor az szabályos.
Fel Hozzászólás a témához
muszakiak.com 2007 FireBoard
Advertisement

Menü

Belépés

A műszaki portál